Scoliose

10-05-2017 - Gino Brouwn

 

Scoliose

Heeft u het idee dat u of uw kind een scheve houding heeft? Heeft een van u wel eens last van rugpijn? Het kan zijn dat er sprake is van een scoliose. Een scoliose is een driedimensionale zijdelingse bocht van de wervelkolom, vaak in de vorm van een S. Een scoliose ontwikkelt zich voornamelijk tussen de 9 en 20 jarige leeftijd en neemt het meest toe tijdens de groeispurt. Als de scoliose ernstig is kan deze op latere leeftijd ook nog toenemen.

Een scoliose kan grofweg worden ingedeeld in twee soorten. Bij een niet structurele scoliose is er geen rotatie van de wervels aanwezig. Dit kan een scoliose zijn die wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld een verschil in beenlengte. Deze vorm van scoliose kan volledig worden gecorrigeerd door de onderliggende oorzaak weg te nemen. Bij een structurele scoliose is er sprake van een verandering in de anatomie van de wervels en is altijd een rotatie van de wervels aanwezig. Een scoliose kan verschillende mogelijke oorzaken hebben, zoals een aandoening van het spier- of zenuwstelsel. In 80% van de structurele gevallen van scoliose is de oorzaak echter onbekend. Er wordt dan gesproken van een idopathische scoliose. Dit artikel zal zich verder voornamelijk richten op de idiopathische scoliose.

Een scoliose kun je aan de volgende punten herkennen;

- een asymmetrie van de ruimte tussen de armen en de taille  de ‘’tailledriehoek’’

- een asymmetrie in de schouderstand

- een zijdelinkse bocht in de wervelkolom

- één kant van de heup kan uitsteken

- een uitstekende ribbenboog

 

Enkele veelvoorkomende symptomen bij een scoliose zijn;

- rugpijn

- verminderde bewegelijkheid van de rug

- verminderd evenwicht

- hoofdpijn

- nek en schouder klachten

Jongeren met een scoliose hebben vaker last van rugklachten, vooral als deze klachten onbehandeld blijven. Bovendien is de kans op rugklachten op een latere leeftijd groter. Afgezien van de lichamelijke klachten kan een scoliose ook psychosociale problemen met zich meebrengen. Jongeren met een scoliose beschouwen zichzelf vaker als minder gezond. In het bijzonder bij meisjes kan dit leiden tot een negatief zelfbeeld.

De grootte van de bocht van de scoliose bepaalt de mate waarin iemand klachten ervaart. Omdat de scoliose het meest toeneemt in de groeifase is het belangrijk op tijd te beginnen met een behandeling. Vroegtijdige behandeling kan een toename in de scoliose voorkomen en hiermee ook de toekomstige klachten. 

Onmisbaar in de vroegtijdige herkenning van een scoliose zijn huisartsen, schoolartsen en oefentherapeuten. Maar ook ouders kunnen een belangrijke rol spelen in het herkennen ervan. Tijdens de groei dient alertheid te worden gehouden bij een verkeerde of asymmetrische houding. Om te kunnen bepalen of er sprake is van een scoliose kan de ‘buktest’ worden gedaan. Tijdens deze test staat de onderzoeker achter de patiënt en de patiënt bukt met gestrekte benen en loshangende armen voorover. De onderzoeker inspecteert weerskanten van de wervelkolom en zoekt hierbij naar een zogenaamde ‘gibbus’(ribbenboog), zoals hieronder is geïllustreerd. Vermoed u dat uw kind een scoliose of houding problemen heeft dan kunt u altijd contact met ons opnemen voor een houdingscheck. Voor meer informatie over jongeren en houdingstherapie kunt u kijken op de website: Movement Therapy bij jongeren.

De ernst van de klachten en scoliose bepalen het type behandeling. De meest ingrijpende behandeling van een scoliose is een chirurgische ingreep waarbij de wervels worden vastgezet. Deze operatie wordt echter pas uitgevoerd als de hoek van de scoliose groter is dan 40 graden of als er hart- en longklachten optreden als gevolg van de scoliose. Een meer conservatieve behandeling is het dragen van een brace. Door middel van een brace wordt geprobeerd verdere toename van de scoliose tegen te gaan. Daar staat tegenover dat de brace doorgaans 23 uur per dag moet worden gedragen. Dit kan een groot effect hebben op het psychosociale welbevinden van de patiënt. 

De minst ingrijpende vorm van behandeling is actieve oefentherapie. Het is aangetoond dat actieve oefentherapie in de groei effectief is in het voorkomen van een toename van de bocht wat neerkomt op minder klachten in de toekomst! Oefentherapie blijkt ook effectief in het verminderen van pijn en het verbeteren van de spierkracht en mobiliteit van de wervelkolom. Bovendien kan actieve oefentherapie zorgen voor een vermindering in psychosociale klachten.

Tijdens de oefentherapie wordt gewerkt aan bewustwording en het leren corrigeren van de scoliotische houding met behulp van een spiegel. Er wordt veel aandacht besteedt aan het verbeteren van de bewegelijkheid van de rug en het versterken van de spierkracht van de houdingsspieren, die bij een scoliose vaak verzwakt zijn. Indien nodig wordt er aandacht besteedt aan het bestrijden van pijn en het verbeteren van de ademhaling. Houdingscorrecties in het dagelijks leven zijn van essentieel belang om terugval naar het ‘scoliotische patroon’ tegen te gaan. Daarnaast wordt de patiënt geleerd om op de juiste manier te staan, zitten en te bewegen. Oefeningen, die ook thuis moeten worden uitgevoerd, zijn in deze behandeling belangrijk. Om een indruk te krijgen van het soort oefeningen dat gedaan wordt bij een scoliosebehandeling kunt u een kijkje nemen op ons YouTube kanaal via:  Movement Therapy YouTube kanaal

Heeft u last van rugklachten of vermoedt u dat u of uw kind een scoliose heeft, dan kunt u altijd terecht bij ons. Wij kijken samen met u hoe wij uw houdings- en bewegingspatroon kunnen verbeteren. U kunt bij ons ook zonder verwijzing van de huisarts terecht. Afhankelijk van uw aanvullende zorgverzekering, worden de behandelkosten vergoed. Bij kinderen onder de 18 jaar worden er 18 behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering.
Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen via het contactformulier of door te mailen naar info@movementtherapy.nl of bellen met  (035) 6 940 940

Auteurs: Koen van de Lande en Gino Brouwn