Arrangement Movement Therapy bij Osteoporose en val preventie

 

Herkent u zich in het volgende??

  • Mijn houding verandert, ik word kleiner en ga gebogen lopen
  • Ik heb pijn, in gewrichten als bekken, wervelkolom en ribben
  • Mijn spiermassa neemt af
  • Ik ervaar problemen in balans, ben bang om te vallen
  • Ik beweeg steeds minder soepel
  • Ik wil wel sporten maar weet niet wat bij mij past
  • Ik merk dat mijn kwaliteit van leven achteruit gaat omdat ik door de pijn of houdingsverandering minder kan doen.

Dan is het arrangement “Osteoporose” een aanrader. Overzichtelijk, kortdurend en vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

De Beweegrichtlijnen spreken steeds vaker over de noodzaak om gericht spier- en botversterkende activiteiten of balansoefeningen te doen, ter voorkoming van osteoporose (botontkalking) en vallen. Als je regelmatig je botten belast, houd je deze langer sterk.

Waarom Oefentherapie:

  • De sessies vinden individueel plaats in onze praktijk. Er zijn geen (sport) apparaten. U werkt uitsluitend met uw eigen lichaam, waardoor u uw grenzen en mogelijkheden goed in de gaten kan houden.
  • De oefeningen die we in de praktijk doen kunt u ook voortzetten in uw eigen huis. Dit versterkt het effect.
  • Een sessie duurt gemiddeld 20 minuten. Doormiddel van oefeningen en houding en beweegadvies leert u weer genieten van bewegen in uw dagelijks leven.

Hoe ziet uw behandeltraject eruit?

Uw persoonlijk behandelplan bestaat uit verschillende fases, die uiteraard op uw specifieke wensen ingevuld wordt:

  • Intake & onderzoeksfase:
    Het behandeltraject start met een uitgebreide intake waarbij wij ruim de tijd nemen om de uw klachten goed in kaart te brengen. Na de intake stellen wij een specifiek behandelplan op, welke volledig is afgestemd op uw persoonlijke situatie.
    duur: 40 minuten
     
  • Optimalisatiefase:
    Spierversterkende oefeningen: te denken valt aan grondoefeningen, maar ook begeleiding bij meer dagelijkse activiteiten als traplopen, herhaald opstaan uit zit, wandelen
    Botversterkende oefeningen: springen, hinkelen, wandelen, traplopen, rennen, touwtje springen, dansen. Krachttraining en activiteiten waarbij het lichaam met het eigen gewicht wordt belast.
    Balans versterkende oefeningen: bij balans gaat het om het samenwerken van de spieren in je lichaam. Een goede balans zorgt ervoor dat je je evenwicht makkelijker houdt en minder snel valt. 
    duur: 5 oefensessies
     
  • Slaaptherapeut:
    Tijdens het behandeltraject wordt u ook 1mailig gezien door onze gespecialiseerde slaaptherapeut. Samen met haar wordt er bekeken of er op het gebied van slaap factoren zijn die van invloed zijn op uw klachten.
    duur: 1 sessie
     
  • Stabilisatiefase:
    Middels oefeningen leert u uw houding optimaal mogelijk te houden bij activiteiten in uw dagelijks leven. Hierdoor gaan activiteiten  makkelijker en is de belasting op de wervelkolom zo laag mogelijk. De zin en het vertrouwen in bewegen wordt versterkt. Samen kijken we bijvoorbeeld naar hoe u gunstig kunt tuinieren, de tuin kan omspitten, hobbies uitvoeren, zitten, staan, bukken, tillen komen standaard aan bod.
    duur:
    4 oefensessies
     
  • Coaching:
    Indien nodig kijken we met u naar de mogelijkheden om het bewegen te continueren. Dat kan zijn in groepsverband in speciale sport/beweeggroepen, maar ook reguliere sport activiteiten. Wanneer u al redelijk getraind bent zijn intensieve sporten waarbij u veel rent en springt (zoals hardlopen, aerobics of volleybal) het best voor het verstevigen van je botten. Maar voor ongetrainde mensen of mensen die al last hebben van hun botten is dit niet geschikt. Die kunnen beter activiteiten kiezen, waarbij zij hun eigen gewicht dragen, bijvoorbeeld wandelen, traplopen, tennis of tai chi. Balans train je met name bij activiteiten als yoga, ballet, pilates, of turnen.
     
  • Follow-up:
    We houden na de behandelingen contact om samen te kijken naar de ontwikkeling van uw klachten. Hoe het gaat met het oppakken van werk- en sportactiviteiten.
    duur: afhankelijk van de noodzaak follow up na 4 weken en 6 maanden.

Tijdens het behandeltraject wordt continue gemeten wat de vooruitgang en behaalde resultaten zijn. Uw oefentherapeut beoordeelt, samen met u, continue welke combinaties van behandelingen nodig zijn voor u. Zo werken wij aan een optimaal en duurzaam behandelresultaat!

 

Aanmelden: klik hier

meer weten over osteoporose/ botontkalking: klik hier